CiU ha de cedir

masMalament ha començat la legislatura per a CiU. Arrel de les enquestes de les setmanes anteriors a les eleccions, es veien amb una projecció d’escons propera a la majoria absoluta i amb la capacitat de governar el país amb total tranquil·litat. El resultat electoral, és evident, va resultar un cop molt dur per a ells. Tot i les seves proclames a la majoria absoluta amb posat messiànic inclòs, finalment, van rebre un correctiu important.

En aquesta nova situació, per tant, han d’entendre que no poden governar sols. Que necessiten suports. Més concretament, donades les circumstàncies, el d’ERC. Els republicans ja han avançat que estan disposats a apuntalar des de l’oposició un govern liderat per Artur Mas, però tampoc a qualsevol preu. Les demandes de pactar una data per la Consulta i certs canvis en la política retallades em semblen del tot lògiques i necessàries. Per això, resulta del tot incomprensible, per exemple, que CiU, amb un govern merament provisional, regali a Abertis (on hi ha uns quants ex-Consellers de la formació endollats al Consell d’Administració) els Túnels de Vallvidrera i el Cadí. De la mateixa manera, va ser un gest de gran menyspreu i falta democràtica que no volgués comptar, en un primer moment, amb la CUP per a la cimera sobre la immersió lingüística. L’excusa que a la legislatura anterior no tenien representació no cola. Per què no hi era llavors SI? Pretendre deixar de banda a una formació en la qual tants i tants militants i simpatitzants han treballat a favor de l’escolarització en català era intolerable. Després, trobem a la Núria de Gispert presidint el Parlament. És a dir, repetirà en el càrrec una persona que ha demostrat una incompetència extrema a l’hora d’exercir les seves funcions i que per prou feines sap ni parlar ni llegir correctament. Si resulta que, pel repartiment corresponent, li tocava a UDC aquest càrrec, no tenien a ningú millor? Tan mancats d’efectius estan? Cada acció de CiU sembla feta expressament per a dificultar un acord amb els republicans.

CiU ha d’entendre que els ciutadans no els han donat la majoria absoluta. Per tant, no poden actuar ni governar com si la tinguessin. Han de fer concessions. El gran perill que no ho facin: que engeguin pels aires tot el procés cap a l’Estat Propi. Des d’Unió ja s’està treballant per a fer-ho. Les peticions d’ERC són del tot sensates i els ciutadans no entendrien que fossin incapaços fins i tot de cedir aquesta mica. Ens hi juguem molt. Cal, per tant, que CiU es deixi d’actituds prepotents com les que han mostrat massa cops i que comenci a col·laborar amb les altres forces que comparteixen l’objectiu de l’Estat propi.

Anuncis