Conclusions de les enquestes finals

Avui era l’últim dia per a publicar enquestes i n’hem vist un reguitzell. He elaborat dues taules, que en voler enganxar aquí se m’han desformatejat completament (si algú sap com fer-ho, em faria un gran favor). En la primera, hi ha separades per columnes les prediccions d’aquest 2012 i les que van fer els mateixos mitjans el 2010. En la segona, les bandes d’escons otorgades a cada partit els dos anys. Poso, al costat de cada partit, en aquest ordre, els escons actuals, la previsió del 2010 i la d’aquest 2012.  Amb aquestes dades, es pot arribar a les següents conclusions:

CiU (62/63-65/60-64): les enquestes del 2010 van predir amb força exactitud el seu resultat. Per tant, sembla que la federació podria repetir els 62 diputats que té actualment. Amb tot, les enquestes no mostren l’efecte dels atacs d’El Mundo contra els Presidents Mas i Pujol. En teoria, això hauria de fer créixer les expectatives dels nacionalistes, donat que ser atacat per la caverna acostuma a tenir rèdits electorals a Catalunya. El mateix Pujol ho ha comparat amb el cas Banca Catalana, després del qual va aconseguir recollir majoria abolsuta. Potser per això, podrien acabar recollint més suports que els actuals.

PSC-PSOE (28/30-32/15-19): totes les enquestes preveuen una espectacular davallada dels socialistes. Sembla l’alegria assegurada de la nit electoral. Cap de les enquestes del 2010 va preveure una caiguda tan espectaular com la que van tenir. Els mitjans els donaven entre 30 i 32 diputats quan finalment es van quedar en 28. Si ara es mouen entre els 15 i 19, no ens hauria d’estranyar que aquest 15 fos el seu resultat definitiu.

PP (18/13-14/15-19): cap de les enquestes del 2010 van preveure el seu creixement. Com a molt, li donaven 14 diputats enfront els 18 que van aconseguir. Conseqüències del vot ocult. Suposant que les empreses encarregades de les enquestes han intentat projectar a l’alça la “cuina”, si el resultat més alt que se’ls otorga és de 19 diputats podria ser que els populars arribessin fins el 20. Si fos així, esdevindrien la segona força del país.

ICV-EUiA (10/9-11/9-16): les enquestes del 2010 van clavar el seu resultat. Els donaven una forquilla d’entre 9 i 11 diputats. Aquest 2012, el marge s’ha ampliat entre els 9 i 16. Per tant, podríem dir que es poden quedar al voltant dels 12-13 escons i augmentar lleugerament la seva representació.

Esquerra (10/8-12/14-20): com en el cas anterior, el 2010 es va encertar força el seu resultat. Llavors, les previsions els situaven entre els 8 i 12 diputats. Avui, entre els 14-20. És curiós comprovar com aquells que els donaven menys opcions el 2010 (El País, amb 8), avui els situen cap a la banda alta (18). Segurament, per a corregir l’error de fa 2 anys, han pujat a l’alça la cuina. Això em porta a pensar que els republicans es poden quedar pels 15-16 diputats. Per tant, es disputarien el tercer lloc amb els socialistes.

SI (4/0-4/0-1): no tenen cap possibilitat d’entrar. En aquest cas, no s’ha de comparar la projecció d’escons del 2010, ja que no hi ha record de vot. Aquest anàlisi ens valdrà per predir la capacitat de les enquestes de captar l’entrada d’una nova formació, en aquest cas la CUP. Com a molt, als solidaris una enquesta els dóna un possible i anecdòtic diputat per Girona. Si ens fixem en el CEO, SI pateix fugues de vot per tots costats i només una tercera part dels seus antics votants té assegurat votar-los altre cop. En una participació que es preveu més alta, crec impossible que puguin entrar.

C’s (3/4-7/6-8): les enquestes de fa 2 anys els situaven entre els 4 i 7 diputats. És a dir, van sobrepresentar-los, segurament perquè tampoc van ser capaços d’anotar l’entrada de SI. Aquest 2010, els tenim entre els 6 i 8 diputats. Al meu parer, per tant, agafant la part baixa de la forquilla, almenys doblaran la seva representació.

CUP (-/-/0-7): crec que serà la gran sorpresa de la nit. La majoria d’enquestes els dóna entre 0 i 2 diputats, menys la de l’ABC que es despenja amb una forquilla d’entre 4 i 7. Tenint en compte que és molt complicat per a les enquestes predir l’entrada d’un nou partit, crec que sí, que seran presents al proper Parlament. Almenys, diria que tenen assegurat l’escó per Girona (recordem que a les municipals, a la capital, van treure 3 escons i van deixar Esquerra en blanc) i un parell per Barcelona, on tenen una certa implantació a determinats barris de la capital i a zones com el Maresme, Osona o el Bages.

Amb tot, les enquestes reflecteixen, encara, un nombre d’indecisos important. Igualment, donat que cada cop les empreses encarregades d’aquestes enquestes afinen més el resultat, crec que els resultats finals es mouran en els termes expressats. Vosaltres, què en penseu?

Anuncis