El gran problema de CiU

CDC sembla que té molt decidit avançar cap a l’Estat propi. El President Mas, tant en l’entrevista que es publica avui a l’Ara com en la d’ahir a Telecinco ho ha deixat clar. A Euronews, un membre del Comitè Executiu va fer pedagogia al respecte. Tant el President Pujol com el Conseller Mas Colell també s’han pronunciat en la mateixa direcció recentment. Ara bé, dins de la federació els ha sortit una pedra a la sabata que els pot fer molt de mal. El seu nom és Josep Antoni Duran i Lleida. El de la Franja ha atacat els punts sobre els quals CDC està assentant la seva estratègia: ha assegurat que a Catalunya no hi ha una majoria sobiranista (serà que no llegeix les enquestes), ha afirmat que un Estat Català quedaria fora de la Unió Europea (en contra de l’opinió expressada en un informe encarregat pel Parlament britànic) i s’ha mostrat contrari a celebrar un referèndum fora de la legalitat espanyola (de debò creu que PSOE i PP, amb profunds tics poc democràtics, s’avindran a negociar res?). Tots tres punts afecten, molt greument, les expectatives electorals de CiU. A cada enquesta nova que es publica, els convergents es situen més lluny de la majoria absoluta i es pot entendre una transferència de vots cap a ERC. Fora de l’àmbit estrictament partidista, a tots els catalans favorables a un referènfum, ens hauria de preocupar, i molt, el tercer. A l’hora de votar, no ho fem per una persona. Posem a l’urna una butlleta en la qual hi ha diferents potencials parlamentaris. En el cas de CiU, no només hi ha gent de CDC. També n’hi ha d’Unió. Cal recordar que, en el passat Congrés, el Duran va ser escollit com a líder del partit per un 80% dels vots. És a dir, es podria deduïr que la seva forma de pensar és compartida per una àmplia majoria del partit. I aquí m’entra un gran dubte, un gran temor: què votaran els diputats d’UDC presents a la llista de CiU quan toqui votar a favor o en contra d’un referèndum fora de la legalitat espanyola? Seguiran les directrius del programa conjunt de CiU (molt clar en aquest aspecte) o l’incompliran i seguiran la línia de les declaracions del Duran i Lleida? Aquest és un fet molt rellevant i sobre el qual cal una profunda reflexió, perquè poden engegar a rodar l’àmplia majoria sobiranista que molt probablement hi haurà després de les eleccions.

Per a esvaïr tot dubte caldria, des de CDC, una resposta clara i contundent. Ara bé, enlloc d’això, en la passada compareixença conjunta, l’únic que van acoseguir va ser generar encara més dubtes. L’Oriol Pujol va negar cap discrepància entre Mas i Duran. Un error per dos motius. Primer, per negar la realitat. Segon, perquè no rectificant les paraules de Duran supedita el missatge de CDC i de tot CiU al que digui una persona que, a més, representa un partit minoritari que ja veuríem quins resultats aconseguiria anant tot sol.

Ara mateix, el màxim enemic de CiU el tenen a casa seva. Molt probablement, el Duran no callarà. Té massa afany de protagonisme i interessos a Madrid com per quedar-se al marge. Si no l’aturen, ja poden oblidar-se de la seva desitjada majoria absoluta.

Anuncis