Duran i Lleida s’apunta al discurs de la por

Des de la Diada, tots els passos i declaracions del President Mas han estat impecables. Totes les seves declaracions, discursos i accions han anat dirigides en dues direccions. La primera, de portes endins, de convèncer a aquelles persones que poden associar la paraula “independència” a “aïllament”. Per això sempre parla d'”interdependència” i d'”Estat propi” i les referències a la Unió Europea són constants. Vol deixar clar que Catalunya es vol integrar i poder parlar en condicions d’igualtat a la resta d’Estats d’Europa i del Món, no quedar arraconada a un racó. En segon lloc, ha buscat l’imprescindible suport europeu. En cas que un Estat català tingués assegurada la presència a la Unió Europea, segons RAC1, els partidaris a l’Estat propi s’elevarien del 53% al 62%. Estaríem parlant d’una majoria aclaparadora, donat que els contraris passarien del 37% del primer cas a encara una xifra menor. És per això que ahir el Francesc Homs va donar una conferència sobre els passos que seguiria un Estat català per continuar a la Unió Europea i que el Conseller Mas Colell assegura que Europa no posarà problemes al procés. És justament per això, també, que des del PP i el PSOE treuen constantment l’espantall de l’aïllament de Catalunya. Les pressions del govern espanyol sobre les institucions europees són constants. S’ha convertit, doncs, en la seva gran obsessió. En aquest sentit, és molt interessant llegir l’informe encarregat pel Parlament britànic al professor Graham Avery. És el director general honorari de la Comissió Europea i un dels més grans experts en ampliació comunitària. En aquest informe, detalla com un Estat escocès continuaria formant part de la Unió Europea. Cap mitjà espanyol, de ben segur, ho donarà a conèixer.

Qui s’ha afegit a aquest discurs de la por ha estat el Duran i Lleida. Després de pronunciar un “Visca Catalunya lliure” en un míting, de seguida va deixar clar que ell era “confederal”. Tot seguit, al programa del Josep Cuní, va posar com a model l’Estat “lliure” de Baviera. La darrera, però, ha estat la més greu. En lloc d’anar al Consell Nacional d’UDC, va enviar una carta perquè s’hi llegís allà. En el missatge, el President d’Unió assegurava que una Catalunya dins la UE era “pràcticament impossible”. Aquesta missiva, “estranyament”, ha aparegut filtrada al diari El País. En una mostra de covardia, ha estat incapaç de donar la cara. El desorientament del de la Franja només és comparable al del Pere Navarro.

Com he comentat abans, els passos marcats pel President Mas han estat molt encertats. Ara bé, aquest atac frontal del Duran i Lleida al propi discurs del President resta credibilitat a la federació. CiU ho tenia tot per a arribar a la majoria absoluta. Cada cop que el Duran parla, però, s’hi allunyen més i més. Cert és que no tothom que vota a CiU és favorable a l’Estat propi. El Duran, amb un discurs més suau, podria servir per a retenir-los. Però una cosa és suavitzar el discurs i l’altra oposar-s’hi frontalment. O li paren els peus o la credibilitat de CiU baixarà de forma molt important i generarà una crispació dins de la federació molt difícil de suportar.

Anuncis