Tendències electorals

Els darrers dies han sortit publicades diverses enquestes sobre els resultats de les eleccions catalanes. Més que la projecció final en escons, que és molt complicat de clavar, sí serveixen per marcar tendències. A hores d’ara, ja ningú dubta d’una clara victòria de CiU, que milloraria els seus resultats. Cap de les enquestes, però, li confereix la majoria absoluta. Respecte la darrera enquesta de La Vanguardia, pateix un lleu retrocés a costa de l’augment d’ERC, que seria el partit que més incrementaria el seu suport (cal tenir en compte, però, que van perdre més de la meitat de la seva representació farà dos anys). Tot i l’augment, els republicans encara quedarien lluny dels seus millors resultats.

Pel que fa al segon lloc, hi ha una disputa important entre els republicans, PP i PSC. Els socialistes sofririen una grandíssima davallada. Si la penúltima enquesta els donava 20 o 21 diputats, la d’avui rebaixa la seva representació fins a 18 (actualment en tenen 28, que ja van ser els seus pitjors resultats històrics). És a dir, segueixen en caiguda lliure i a mesura que passen els dies van perdent més suports. A més, cal afegir que acostumen a sortir sobrerepresentats a totes les enquestes. No descarto que baixin dels 15 escons. Pel que fa al PP, manté la seva representació. Si no l’augmenta més és per la fuita de vot espanyolista cap a C’s, que pot doblar la seva representació. La disputa pel segon lloc pot dependre, doncs, de la capacitat d’ERC per a captar el “vot útil” independentista i pel vot sobiranista que pugui arrossegar de CiU. Probablement, donat l’enfonsament socialista, la disputa per ser la segona força estarà entre ERC i PP. Pel que fa a Iniciativa, augmenten lleugerament la seva representació, sobretot per la seva capacitat d’atraure vot socialista descontent i nou vot jove. Cap enquesta dóna possibilitats ni a SI ni a les CUP d’entrar, tot i que aquests últims han augmentat les seves expectatives de vot respecte l’últim sondeig. Em preocupa, però, el 2% que es dóna a PxC, per la gran quantitat de vot ocult que poden tenir.

Les tendències són les que són. Desacreditar-les perquè els resultats no són els que un voldria només pot portar a la frustració el dia de les eleccions. Amb tot, el 25N deixarà a tothom al seu lloc.

Anuncis