Panorama electoral

Finalment, les CUP han decidit presentar-se a les eleccions per una àmplia majoria. Aquesta decisió pot tenir certes conseqüències en el panorama electoral. D’una banda, fa molt de mal a SI. Les darreres enquestes ja vaticinen que tenen extremadament complicat entrar al Parlament. L’entrada d’aquesta formació, amb qui es disputen una part important de l’electorat, pot fer-los molt de mal. Al meu parer, és molt difícil que entrin. L’única opció que els quedaria seria, justament, pactar amb les CUP, però dubto molt que aquests hi estiguin disposats.

Pel que fa a Esquerra, l’entrada en escena de les CUP podria tenir un efecte negatiu i positiu alhora. En un principi, es podria pensar que l’aparició d’un nou partit independentista els podria restar votants, perquè comparteixen elector. De l’altra, pel contrari, els podria beneficiar. Amb les CUP, el panorama independentista es fragmenta encara més. Els indecisos entre Esquerra i SI, en forma de vot útil, podrien optar pels republicans.

Darrerament, han sortit dues enquestes: la del CEO i La Vanguardia. Les tendències, ajuntant totes dues, al meu parer, serien les següents: CiU té a prop la majoria absoluta, però no assegurada. Pot guanyar vots d’altres formacions sobiranistes, però pot perdre entre el seu electorat més moderat. Per desgràcia, el PP pot acostar-se al segon lloc. Tot i les retallades, el seu missatge exageradament hostil contra l’independentisme els pot fer guanyar molt adeptes. Esquerra pujarà, però ni molt menys fins a nivells de fa dues legislatures. Sobre Iniciativa, podria augmentar lleugerament. La patacada més gran se l’endurien els socialistes. C’s podria mantenir-se, hi ha el perill de l’entrada de PxC i SI ho té molt complicat per repetir. Amb tot, l’alt nivell d’indecisos fan molt difícil preveure els resultats.

Anuncis